Sobolanul de casa (Rattus rattus, sobolanul negru), este o specie deseori confundata cu Rattus norvegicus, de care se deosebeste prin dimensiunile mai mici, colorit si aspectul craniului.

Are lungimea corpului de 24 cm, iar coada de 24—28 cm, fiind alcatuita din 200 — 260 inele solzoase. Greutatea medie este de 250 g. Botul este ascutit, vibrizele lungi, o;hii si urechile mari.

Culoarea blanii este cafenie-negricioasa pe partea dor sala si cenusie-negricioasa pe cea ventrala, fara ca intre cele doua zone sa existe o linie de demarcatie. Destul de rar la noi, este intilnit numai in sudul tarii, de-a lungul teritoriului, si in Dobrogea.

Se stabileste adesea pe linga locuinte, silozuri, depozite de seminte si fructe. Este omnivor, dar hrana vegetala predomina. Consuma in primul rind cereale, dar si larve, insecte adulte si vertebrate mici. Fata de 3 — 4 ori pe an cite 7 — 9 pui. Nu isi face galerii, cuibul fiind adesea injghebat la suprafata solului sub gramezi de lemne, in magazii si depozite.

Devine matur din punct de vedere sexual la virsta de 3 luni. Este daunator prin cantitatile mari de cereale pe care le consuma si periculos prin germenii unor boli transmi sibile la om si animale, pe care ii poarta. Se mai numeste sobolan negru de casa, guzgan negru.

rattus_rattus_2_b

 

Tu ce parere ai?

 

Your email address will not be published.


× 2 = 16